• GEWALT LA DARABANI

    Foto: Bogdan Botaș

GEWALT LA DARABANI

GEWALT LA DARABANI este o dramatizare după   ”Procesul locuitorilor din Darabani, înaintea Curții cu Jurați din Dorohoi: darea de seamă in-extenso, cu pledoariile D-lor T. Maiorescu, L. Dimitriu, N. Voinov, P. Ghica, Lepădat, Mândru, Nic. Ionescu şi G. Cimara şi raportul Procurorului General Remus Opran”(ediție îngrijită de Victor Teișanu).

Scenariul și regia: Ionuț Caras
Distribuția: Diana Buluga, Andreea Șovan, Matei Rotaru, Ionuț Caras, Mălina Andreescu, Radu Trică, Diana Licu, Dragoș Ioniță

Ce zice istoria?

„În oraşul Darabani, a avut loc cel mai mare proces din istoria justiţiei româneşti de până la 1878. Evenimentul a fost consemnat în istorie ca „Procesul locuitorilor din Darabani la Curtea cu juraţi Dorohoi”. Respectivul proces viza un conflict între evrei şi români. Durata instrucţiei în acest proces a însumat 16 luni. Numărul dosarelor instrumentate a cuprins 11 volume. Tot în acest proces, au fost inculpate 68 de persoane şi s-au audiat 193 de martori.

La nivel naţional, despre eveniment au scris Eminescu, Haşdeu şi, mai apoi, Iorga. Ecoul internaţional a fost dat de către publicaţiile occidentale pro evreieşti. În această situaţie, Mihail Kogălniceanu, care era ministru de externe, a fost nevoit să intervină cu o informare despre „cazul Darabani”, la finele Congresului de la Berlin.” (Victor Teișanu)

Ce zicem noi?

„Îmi dau seama că, fără să vreau neapărat asta, urmăresc prin proiectul Texte bune în locuri nebune, subiecte controversate cuprinse în texte bine ascunse. Asta s-a întâmplat și cu Gewalt la Darabani. Am lucrat 7 zile cu 7 tineri actori pe un text „adevărat” de aproape 400 de pagini. Textul original reprezintă stenograma procesului de la Darabani din 1877. Un proces celebru în epocă care, oricât de îndepărtat din punct de vedere istoric ar părea, are relevanță mai ales în zilele noastre. De ce? Pentru că se pare că avem mereu o problemă cu „străinii” de orice fel. Nu ne plac evreii, ungurii, negrii, țiganii sau, mai nou, cei care (nu) poartă mască. Pentru că problema conflictelor interetnice are o tradiție veche și dureroasă: Bosnia – Herțegovina, Kosovo, Armenia, Azerbadjan, Covasna, Baia-Mare sau Târgu Mureș (la noi). Asta ca să menționăm doar câteva locuri din istoria recentă.

Conflictul dintre evrei și românii creștini de la Darabani despre care vorbim în spectacolul nostru pleacă de la diferențe economice și sociale între locuitorii târgului. Invidia, corupția, interesul, sărăcia sau alcoolismul sunt câteva din temele dezbătute în Gewalt la Darabani. Ce mi s-a părut interesant e că evreii nu sunt, ca de obicei, victimizați. Desigur, vorbim despre secolul XIX. Adevărul e undeva la mijloc iar spectacolul nu își propune să încline balanța adevărului în nici un fel. Ne-am permis doar să râdem puțin de anumite problematici și să ne oferim libertăți artistice în cazul unor personaje.

Am păstrat în foarte mare parte textul procesului. Să nu vă speriați de cuvintele tari sau de antisemitismul declarat din partea unor ilustre personaje de atunci.

Ce a ieșit? O comedie umană bufă cu accente tragice și cu multe puncte de suspensie.”

(Ionuț Caras)

Gewalt la Darabani a avut premiera oficială chiar la Darabani, în cadrul ediției a șaptea a Festivalului Zilele Nordului.

Festivaluri:

  • Zilele Nordului Darabani, 2020
  • Zilele Nordului Darabani, 2021
  • Festivalul Internațional de Teatru Piatra Neamț, 2021

Share is the new hug!

BASME VECHI SI BASNE NOI

Prin poveste și ritm, prin cuvânt și sunet, ne apropiem de basme vechi românești, mai puțin cunoscute, care ne vorbesc despre Facerea Lumii sau despre credințe și legende întunecate din trecut. Ni se alătură, cu instrumentele sale fascinante, Bogdan Rakolcza, fondatorul grupului Cercul Întreg.
February 1, 2023/by Textebune

SCRISORI DE PE FRONT

Spectacolul-lectură SCRISORI DE PE FRONT cuprinde mărturii ale soldaților români de pe diverse fronturi din timpul celor două Războaie Mondiale. Am adăugat în text și unele pasaje din scrisorile soldaților români din Afghanistan. Sunt destăinuiri simple, fruste și brutal de sincere.
February 2, 2023/by Textebune

PE EI

"PE EI! Acestea au fost cele 2 cuvinte scurte care au declanșat ororile de la Pitești. O comandă pe care o adresăm de obicei câinilor atunci când atacă. Un ordin direct, rapid și cu consecințe înfiorătoare care ne urmăresc și azi, după aproape 70 de ani de la încheierea atrocităților.
February 3, 2023/by Textebune

ȘOPTITORII

Trăim vremuri în care unele opere de artă sunt puse în discuție. Se interzic cărți, se demolează sculpturi, sunt cenzurate picturi și sunt interziși scriitori. Și asta fie în numele corectitudinii politice, fie invocând alte probleme: obscenitate, violență, discurs anti-establishment, mesaj politic, o atitudine critică față de biserică sau chiar religie, etc.
February 5, 2023/by Textebune

SCRISOARE CĂTRE TATA

Din punct de vedere literar, Scrisoarea atinge un nivel extraordinar. Perechea de contradicții între vinovăție și iertare pe care este construit scrisul a fost pusă în echilibru și acum totul se rotește în jurul centrului propriu, până când cititorului i se împăienjenesc ochii și cuvintele își pierd orice sens în urechile celui care ar vrea să le audă rostite.
February 6, 2023/by Textebune

GEWALT LA DARABANI

GEWALT LA DARABANI este o dramatizare după ”Procesul locuitorilor din Darabani, înaintea Curții cu Jurați din Dorohoi: darea de seamă in-extenso, cu pledoariile D-lor T. Maiorescu, L. Dimitriu, N. Voinov, P. Ghica, Lepădat, Mândru, Nic. Ionescu şi G. Cimara şi raportul Procurorului General Remus Opran”(ediție îngrijită de Victor Teișanu).
February 6, 2023/by Textebune

CACEALMA CU SURBELEA

Cacealma cu Surbelea va fi, credem noi, un jam session (muzică, texte bune și dans) într-o combinație irepetabilă. Nu știu dacă ne vom mai regăsi toți 4 în aceeași formulă.
February 7, 2023/by Textebune

FILE DIN JURNALU’ LU’ TETELU

Tetelu a trăit în paginile Academiei Cațavencu aproape 10 ani. Am respirat alături de el, am înjurat, am filosofat și am râs mult în toți anii ăia. Acum trăim din nou în Tetelia, satul european în care totul e posibil și nimic nu trebuie să ne mire.
February 8, 2023/by Textebune

NICHITANAUM

Nichita Stănescu nu înseamnă doar Ploaie în luna lui Marte. Gellu Naum nu înseamnă doar Apolodor. Ei sunt mai mult de atât. Sunt de necuprins.
February 8, 2023/by Textebune

OAIA NEAGRĂ DE LA CLUJ

Oaia neagră de la Cluj - un poem în mișcare și sunet despre apariția și dispariția lui Călin Nemeș. Deși momentul comemorativ pentru cei 30 de ani de la Revoluția din 1989 a trecut, istoria nu trebuie uitată.
February 9, 2023/by Textebune

LA ÎNCEPUT A FOST SFÂRŞITUL

Vara anului 1956. Primăria orașului Berna găzduiește un proces penal foarte ciudat: patru cetățeni români sunt judecați sub acuzația de terorism. În februarie 1955, ei au ocupat Legația Republicii Populare Române din capitala Elveţiei, pentru a atrage atenția asupra abuzurilor comise de regimul comunist de la București.
March 6, 2023/by Textebune
© Copyright - TEXTE BUNE ÎN LOCURI NEBUNE - Made with love by Timeland Odyssey