LA ÎNCEPUT A FOST SFÂRŞITUL. POVESTEA ADRIANEI GEORGESCU
Un proiect Texte bune în locuri nebune, realizat în parteneriat cu Facultatea de Drept din Cluj și Create.Act.Enjoy
Distribuția: Mara Opriș, Ionuț Caras, Matei Rotaru, Sânziana Tarța, Diana Buluga, Alina Mișoc, Paul Sebastian Popa, Emanuel Cifor și Mihnea Blidariu.
Regia: Ionuț Caras
Visuals: Cristian Pascariu
Ilustrație sonoră: Mihnea Blidariu
Design afiș: Ciprianul
Vara anului 1956. Primăria orașului Berna găzduiește un proces penal foarte ciudat: patru cetățeni români sunt judecați sub acuzația de terorism. În februarie 1955, ei au ocupat Legația Republicii Populare Române din capitala Elveţiei, pentru a atrage atenția asupra abuzurilor comise de regimul comunist de la București. Evenimentul a făcut înconjurul lumii, astfel că în sală sunt prezenți jurnaliști din mai multe țări.
La bară este chemată o femeie tânără și foarte frumoasă, care depune mărturie în apărarea celor patru inculpaţi. Vorbind cu mult curaj, ea afirmă că statul român este cel care practică terorismul împotriva propriilor cetățeni.
Martora descrie torturile pe care le-a suferit ea însăşi în puşcăriile românești. Evocă bătăi, injecții cu droguri și chiar un viol.
Impresionat de frumusețea şi distincţia ei, unul dintre judecători îi spune zâmbitor: „Nu aveţi aerul cuiva torturat de comunişti”.
Femeia tace pentru câteva clipe. Apoi își duce mâna la gura și, dintr-o mișcare, scoate şi pune pe masa instanței, cu un pocnet sec, proteza sa dentară.
O cheamă Adriana Georgescu și, la 36 de ani, nu mai are aproape nici un dinte propriu. I-au fost scoși pe viu în timpul interogatoriilor și detenției din ţara natală.
A povestit toate chinurile în prima carte care devoalează adevărata față a regimurilor impuse de sovietici în Estul Europei − La început a fost sfârșitul, publicată în Franța în 1951.