• OAIA NEAGRĂ DE LA CLUJ

OAIA NEAGRĂ DE LA CLUJ

Cu: Ionuț Caras, Alexandra Caras, Paul Socol, Alma Diaconu, Cristina Bordeanu, Ileana Benec, Alex Hegheduș, Cristian Har, Corin Popescu, Radu Trică, Claudiu Negoiță
Scenariul și regia: Ionuț Caras Distribuția: Ionuț Caras, Alexandra Caras, Paul Socol, Alma Diaconu, Cristina Bordeanu, Ileana Benec, Alex Hegheduș, Cristian Har, Corin Popescu, Radu Trică, Claudiu Negoiță
Sound: Paul Socol

Oaia neagră de la Cluj – un poem în mișcare și sunet despre apariția și dispariția lui Călin Nemeș. Deși momentul comemorativ pentru cei 30 de ani de la Revoluția din 1989 a trecut, istoria nu trebuie uitată. Emoțiile pe care publicul le-a trăit la show-ul ”Oaia neagră de la Cluj” din 22 decembrie 2019, ne îndeamnă să credem că istoria recentă nu trebuie adusă în fața publicului doar în momente speciale, ci că tocmai aducerea ei în fața publicului poate naște un moment special. Așadar, vă propunem o nouă reprezentație a acestui spectacol, pe data de 29 februarie 2020, de la ora 18.00, la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei. Călin Nemeș a fost liderul spiritual al Revoluției de la Cluj. Este un erou al Revoluției, chiar dacă nu a fost un erou martir, adică nu a murit la locul faptelor. A fost rănit grav, dar a trăit să vadă urmările sacrificiului său și al altora care au protestat alături de el. S-a sinucis în 8 iulie 1993, prin spânzurare. La 30 de ani de la Revoluție, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei împreună cu Texte bune în locuri nebune vă prezintă o viziune artistică asupra istoriei recente și, mai ales, asupra figurii controversate a celui care a fost supranumit ”Monstrul de la Cluj” sau ”Oaia neagră de la Cluj”, după cum îl numea generalul Victor Stănculescu. ”Călin Nemeș a fost un actor care a ales să joace un rol pe 21 decembrie ’89. Poate că el a fost scânteia care a aprins spiritele și la Cluj. Poate că nu. Cert este că nu s-a ascuns, nu s-a lipit de ziduri, nu a mers cu capul plecat. A avut curajul (ce cuvânt rar!) de a ieși în mijlocul străzii. Gestul acesta nu a fost lipsit de urmări pe mai multe planuri. Călin Nemeș ar fi avut acum 59 de ani. Mi-ar fi plăcut să îl văd mergând pe străzile Clujului. Mi-ar fi plăcut și mai mult să îl văd jucând sau chiar să jucăm împreună. Asta ar fi fost frumos! Pentru documentarea acestui spectacol am discutat cu oameni cu care Călin a lucrat, cu prieteni sau rude de-ale lui. Am încercat să îl cunosc dincolo de articolele din presă și de cancanurile aferente. Călin Nemeș a fost necesar, iar viața și istoria – care, în acei ani tulburi, mergeau mână în mână – l-au înghițit ca pe o hrană vie. Forma lui de rezistență în fața unui sistem defect ar trebui să ne onoreze și să ne oblige la vigilență și generozitate. Spectacolul nu își propune să ofere răspunsuri despre Revoluție sau despre Călin. E pur și simplu un firav salut din partea unui actor adresat unui coleg mai mare. Pentru câteva clipe sau pentru câțiva ani, în acele vremuri, Călin a fost 《cel mai frumos din orașul acesta…》” Ionuț Caras

 Spectacolul este recomandat persoanelor cu vârsta 18+.

Share is the new hug!

BASME VECHI SI BASNE NOI

Prin poveste și ritm, prin cuvânt și sunet, ne apropiem de basme vechi românești, mai puțin cunoscute, care ne vorbesc despre Facerea Lumii sau despre credințe și legende întunecate din trecut. Ni se alătură, cu instrumentele sale fascinante, Bogdan Rakolcza, fondatorul grupului Cercul Întreg.
February 1, 2023/by Textebune

SCRISORI DE PE FRONT

Spectacolul-lectură SCRISORI DE PE FRONT cuprinde mărturii ale soldaților români de pe diverse fronturi din timpul celor două Războaie Mondiale. Am adăugat în text și unele pasaje din scrisorile soldaților români din Afghanistan. Sunt destăinuiri simple, fruste și brutal de sincere.
February 2, 2023/by Textebune

PE EI

"PE EI! Acestea au fost cele 2 cuvinte scurte care au declanșat ororile de la Pitești. O comandă pe care o adresăm de obicei câinilor atunci când atacă. Un ordin direct, rapid și cu consecințe înfiorătoare care ne urmăresc și azi, după aproape 70 de ani de la încheierea atrocităților.
February 3, 2023/by Textebune

ȘOPTITORII

Trăim vremuri în care unele opere de artă sunt puse în discuție. Se interzic cărți, se demolează sculpturi, sunt cenzurate picturi și sunt interziși scriitori. Și asta fie în numele corectitudinii politice, fie invocând alte probleme: obscenitate, violență, discurs anti-establishment, mesaj politic, o atitudine critică față de biserică sau chiar religie, etc.
February 5, 2023/by Textebune

SCRISOARE CĂTRE TATA

Din punct de vedere literar, Scrisoarea atinge un nivel extraordinar. Perechea de contradicții între vinovăție și iertare pe care este construit scrisul a fost pusă în echilibru și acum totul se rotește în jurul centrului propriu, până când cititorului i se împăienjenesc ochii și cuvintele își pierd orice sens în urechile celui care ar vrea să le audă rostite.
February 6, 2023/by Textebune

GEWALT LA DARABANI

GEWALT LA DARABANI este o dramatizare după ”Procesul locuitorilor din Darabani, înaintea Curții cu Jurați din Dorohoi: darea de seamă in-extenso, cu pledoariile D-lor T. Maiorescu, L. Dimitriu, N. Voinov, P. Ghica, Lepădat, Mândru, Nic. Ionescu şi G. Cimara şi raportul Procurorului General Remus Opran”(ediție îngrijită de Victor Teișanu).
February 6, 2023/by Textebune

CACEALMA CU SURBELEA

Cacealma cu Surbelea va fi, credem noi, un jam session (muzică, texte bune și dans) într-o combinație irepetabilă. Nu știu dacă ne vom mai regăsi toți 4 în aceeași formulă.
February 7, 2023/by Textebune

FILE DIN JURNALU’ LU’ TETELU

Tetelu a trăit în paginile Academiei Cațavencu aproape 10 ani. Am respirat alături de el, am înjurat, am filosofat și am râs mult în toți anii ăia. Acum trăim din nou în Tetelia, satul european în care totul e posibil și nimic nu trebuie să ne mire.
February 8, 2023/by Textebune

NICHITANAUM

Nichita Stănescu nu înseamnă doar Ploaie în luna lui Marte. Gellu Naum nu înseamnă doar Apolodor. Ei sunt mai mult de atât. Sunt de necuprins.
February 8, 2023/by Textebune

OAIA NEAGRĂ DE LA CLUJ

Oaia neagră de la Cluj - un poem în mișcare și sunet despre apariția și dispariția lui Călin Nemeș. Deși momentul comemorativ pentru cei 30 de ani de la Revoluția din 1989 a trecut, istoria nu trebuie uitată.
February 9, 2023/by Textebune

LA ÎNCEPUT A FOST SFÂRŞITUL

Vara anului 1956. Primăria orașului Berna găzduiește un proces penal foarte ciudat: patru cetățeni români sunt judecați sub acuzația de terorism. În februarie 1955, ei au ocupat Legația Republicii Populare Române din capitala Elveţiei, pentru a atrage atenția asupra abuzurilor comise de regimul comunist de la București.
March 6, 2023/by Textebune
© Copyright - TEXTE BUNE ÎN LOCURI NEBUNE - Made with love by Timeland Odyssey