• PE EI

PE EI!

Scenariul și regia: Ionuț Caras
Distribuția: Andrei Mărcuța, Bogdan Neciu, Viktor Hegedus, Tibor Szekely, Dragoș Ioniță, Alina Mișoc, Diana Buluga, Alexandra Cheroiu / Salomeea Rusu, Ionuț Caras

“PE EI! Acestea au fost cele 2 cuvinte scurte care au declanșat ororile de la Pitești. O comandă pe care o adresăm de obicei câinilor atunci când atacă. Un ordin direct, rapid și cu consecințe înfiorătoare care ne urmăresc și azi, după aproape 70 de ani de la încheierea atrocităților.

Demascare externă, demascare internă, reeducare, denunț, autocritică, tortura continuă – toți acești termeni care definesc o stranie știință a răului au, cred, ramificații și repercusiuni și azi, în aceste timpuri.

Rudele celor uciși dar și rudele ucigașilor sunt printre noi. Torționarii așteaptă autobuzul alături de cei care și-au pierdut tații, frații, copiii. Poate că nici nu se cunosc, poate că se salută respectuos. Cine ești tu cu adevărat, tată? – iată o întrebare care apare în piesa Clasa noastră a lui Tadeusz Slobodzianek (autor care acum e interzis în Polonia). Această întrebare poate răscoli un om. Cine au fost părinții noștri? Dar bunicii? Dar străbunicii? În ce fel au fost implicați în marile prefaceri ale istoriei secolului trecut? De care parte a baricadei or fi fost? Cine poate ști…

Am vrut initial să fac un spectacol care să aibă la bază falsul proces al lotului Țurcanu. Am renunțat la această idee. I s-ar da prea multă importanță unui criminal. Nu cred că merită atâta atenție (vom vorbi totuși despre Eugen Țurcanu, ca principal artizan al evenimentelor petrecute la Pitești). Am ales în schimb să insist asupra mărturiilor celor care au reușit să supraviețuiască Experimentului. Amintirile lor, destăinuirile incredibile și puterea de a îndura a acestor oameni, sunt lucrurile care m-au inspirat în crearea acestui scenariu.

(Ionuț Caras)

La baza alcătuirii textului au stat o parte din mărturiile celor implicați: Tache Rodas, Aurel Vișovan, Nicolae Purcărea, Ioan Ianolide, Dumitru Bordeianu, Aurel Obreja, Octavian Voinea, Demostene Andronescu, Viorel Gheorghiță și Eugen Țurcanu. Cartea lui Alin Mureșan, Pitești. Cronica unei sinucideri asistate, a reprezentat un reper concludent în alcătuirea acestui scenariu.

Spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 18 ani.

Un proiect Texte bune în locuri nebune în parteneriat cu Memorialul Închisoarea Pitești șiCentrul de Studii în Istorie Contemporană
Premiera a avut loc pe 17 septembrie 2019 în curtea fostei închisori din Pitești.

Festivaluri:

  • Festivalul CALEIDO București, iunie 2021

Share is the new hug!

BASME VECHI SI BASNE NOI

Prin poveste și ritm, prin cuvânt și sunet, ne apropiem de basme vechi românești, mai puțin cunoscute, care ne vorbesc despre Facerea Lumii sau despre credințe și legende întunecate din trecut. Ni se alătură, cu instrumentele sale fascinante, Bogdan Rakolcza, fondatorul grupului Cercul Întreg.
February 1, 2023/by Textebune

SCRISORI DE PE FRONT

Spectacolul-lectură SCRISORI DE PE FRONT cuprinde mărturii ale soldaților români de pe diverse fronturi din timpul celor două Războaie Mondiale. Am adăugat în text și unele pasaje din scrisorile soldaților români din Afghanistan. Sunt destăinuiri simple, fruste și brutal de sincere.
February 2, 2023/by Textebune

PE EI

"PE EI! Acestea au fost cele 2 cuvinte scurte care au declanșat ororile de la Pitești. O comandă pe care o adresăm de obicei câinilor atunci când atacă. Un ordin direct, rapid și cu consecințe înfiorătoare care ne urmăresc și azi, după aproape 70 de ani de la încheierea atrocităților.
February 3, 2023/by Textebune

ȘOPTITORII

Trăim vremuri în care unele opere de artă sunt puse în discuție. Se interzic cărți, se demolează sculpturi, sunt cenzurate picturi și sunt interziși scriitori. Și asta fie în numele corectitudinii politice, fie invocând alte probleme: obscenitate, violență, discurs anti-establishment, mesaj politic, o atitudine critică față de biserică sau chiar religie, etc.
February 5, 2023/by Textebune

SCRISOARE CĂTRE TATA

Din punct de vedere literar, Scrisoarea atinge un nivel extraordinar. Perechea de contradicții între vinovăție și iertare pe care este construit scrisul a fost pusă în echilibru și acum totul se rotește în jurul centrului propriu, până când cititorului i se împăienjenesc ochii și cuvintele își pierd orice sens în urechile celui care ar vrea să le audă rostite.
February 6, 2023/by Textebune

GEWALT LA DARABANI

GEWALT LA DARABANI este o dramatizare după ”Procesul locuitorilor din Darabani, înaintea Curții cu Jurați din Dorohoi: darea de seamă in-extenso, cu pledoariile D-lor T. Maiorescu, L. Dimitriu, N. Voinov, P. Ghica, Lepădat, Mândru, Nic. Ionescu şi G. Cimara şi raportul Procurorului General Remus Opran”(ediție îngrijită de Victor Teișanu).
February 6, 2023/by Textebune

CACEALMA CU SURBELEA

Cacealma cu Surbelea va fi, credem noi, un jam session (muzică, texte bune și dans) într-o combinație irepetabilă. Nu știu dacă ne vom mai regăsi toți 4 în aceeași formulă.
February 7, 2023/by Textebune

FILE DIN JURNALU’ LU’ TETELU

Tetelu a trăit în paginile Academiei Cațavencu aproape 10 ani. Am respirat alături de el, am înjurat, am filosofat și am râs mult în toți anii ăia. Acum trăim din nou în Tetelia, satul european în care totul e posibil și nimic nu trebuie să ne mire.
February 8, 2023/by Textebune

NICHITANAUM

Nichita Stănescu nu înseamnă doar Ploaie în luna lui Marte. Gellu Naum nu înseamnă doar Apolodor. Ei sunt mai mult de atât. Sunt de necuprins.
February 8, 2023/by Textebune

OAIA NEAGRĂ DE LA CLUJ

Oaia neagră de la Cluj - un poem în mișcare și sunet despre apariția și dispariția lui Călin Nemeș. Deși momentul comemorativ pentru cei 30 de ani de la Revoluția din 1989 a trecut, istoria nu trebuie uitată.
February 9, 2023/by Textebune

LA ÎNCEPUT A FOST SFÂRŞITUL

Vara anului 1956. Primăria orașului Berna găzduiește un proces penal foarte ciudat: patru cetățeni români sunt judecați sub acuzația de terorism. În februarie 1955, ei au ocupat Legația Republicii Populare Române din capitala Elveţiei, pentru a atrage atenția asupra abuzurilor comise de regimul comunist de la București.
March 6, 2023/by Textebune
© Copyright - TEXTE BUNE ÎN LOCURI NEBUNE - Made with love by Timeland Odyssey