SCRISORI DE PE FRONT

Regia, ilustrația muzicală, scenariul: Ionuț Caras
Distribuția: Ionuț Caras, Matei Rotaru, Daniela Purcărea și Ștefan Iancu
Tehnician sunet: Vlad Negrea
Lumini: Mădălina Mânzat

Spectacolul-lectură SCRISORI DE PE FRONT cuprinde mărturii ale soldaților români de pe diverse fronturi din timpul celor două Războaie Mondiale. Am adăugat în text și unele pasaje din scrisorile soldaților români din Afghanistan. Sunt destăinuiri simple, fruste și brutal de sincere. Ororile războiului, consecințele sale tragice dar și patriotismul sunt puse în balanță în acest spectacol-mărturie. Scrisorile de pe front au fost citite pentru prima data în popota Comandamentului Diviziei 4 Infanterie Gemina, în prezența cadrelor militare și a spectatorilor obișnuiți.

“Mecanismul complex construit de Ionuț Caras are trei planuri de decodificare; primul a fost acela de a amesteca scrisori reale trimise din tranșeele Primului Război Mondial, ale celui de-al Doilea Război Mondial, precum și ale celui din Afganistan; cel de-al doilea plan a fost acela de a se așeza și a ne așeza pe noi, spectatorii, în jurul unei mese de parcă am fi fost la un prânz în familie sau și la o posibilă ultimă cină a celor ce aveau să fie trimiși la măcel; cel de-al treilea a fost acela al jocului cu soldăței de plastic care au umplut și-au populat apoi masa, exemplificând un război planetar dus de cei puternici pe umerii popoarelor, un mare joc al cuceririlor în care câștigători nu sunt niciodată bieții oameni de rând. Acest spectacol e parcă menit să ne spună că orice război, în orice dimensiune temporală, de la începuturile omenirii și până la „Războaiele stelare”, de la ciomag și până la mitralieră, provoacă aceeași durere, aceleași răni, aceeași deznădejde și nefericire în cei ce pleacă, ca în cei ce rămân; că omul este singurul animal care se va autodistruge cu propriile lui mâini. Aceste „Scrisori” amintesc de spectacolele lui Mario Perrotta despre Primul Război Mondial. Stăm în penumbră, la lumina lumânărilor precum într-un buncăr, ascunși, hăituiți. În vorbele soldaților se ghicește atrocitatea ce a devenit normalitate. Prin lumânările aprinse în spectacol suntem introduși într-un ritual, o ceremonie funebră. În replicile actorilor există resemnare și fatalism, acceptarea unui nou sistem de reguli și valori: război încă rimează cu excrement.”

Tommaso Chimenti (traducere: Maria Rotar)

Un proiect Texte bune în locuri nebune în parteneriat cu Comandamentul Diviziei 4 Infanterie Gemina și Teatrul Național Cluj.
Data premierei: 29 ianuarie 2018

Festivaluri:

  • Luna creativă, organizat de Asociația Create.Act.Enjoy, noiembrie 2018
  • Întâlnirile Internaționale de la Cluj, octombrie 2018
  • FOCUS DRAMA, Teatrul de Nord Satu-Mare, noiembrie 2018

Share is the new hug!

BASME VECHI SI BASNE NOI

Prin poveste și ritm, prin cuvânt și sunet, ne apropiem de basme vechi românești, mai puțin cunoscute, care ne vorbesc despre Facerea Lumii sau despre credințe și legende întunecate din trecut. Ni se alătură, cu instrumentele sale fascinante, Bogdan Rakolcza, fondatorul grupului Cercul Întreg.
February 1, 2023/by Textebune

SCRISORI DE PE FRONT

Spectacolul-lectură SCRISORI DE PE FRONT cuprinde mărturii ale soldaților români de pe diverse fronturi din timpul celor două Războaie Mondiale. Am adăugat în text și unele pasaje din scrisorile soldaților români din Afghanistan. Sunt destăinuiri simple, fruste și brutal de sincere.
February 2, 2023/by Textebune

PE EI

"PE EI! Acestea au fost cele 2 cuvinte scurte care au declanșat ororile de la Pitești. O comandă pe care o adresăm de obicei câinilor atunci când atacă. Un ordin direct, rapid și cu consecințe înfiorătoare care ne urmăresc și azi, după aproape 70 de ani de la încheierea atrocităților.
February 3, 2023/by Textebune

ȘOPTITORII

Trăim vremuri în care unele opere de artă sunt puse în discuție. Se interzic cărți, se demolează sculpturi, sunt cenzurate picturi și sunt interziși scriitori. Și asta fie în numele corectitudinii politice, fie invocând alte probleme: obscenitate, violență, discurs anti-establishment, mesaj politic, o atitudine critică față de biserică sau chiar religie, etc.
February 5, 2023/by Textebune

SCRISOARE CĂTRE TATA

Din punct de vedere literar, Scrisoarea atinge un nivel extraordinar. Perechea de contradicții între vinovăție și iertare pe care este construit scrisul a fost pusă în echilibru și acum totul se rotește în jurul centrului propriu, până când cititorului i se împăienjenesc ochii și cuvintele își pierd orice sens în urechile celui care ar vrea să le audă rostite.
February 6, 2023/by Textebune

GEWALT LA DARABANI

GEWALT LA DARABANI este o dramatizare după ”Procesul locuitorilor din Darabani, înaintea Curții cu Jurați din Dorohoi: darea de seamă in-extenso, cu pledoariile D-lor T. Maiorescu, L. Dimitriu, N. Voinov, P. Ghica, Lepădat, Mândru, Nic. Ionescu şi G. Cimara şi raportul Procurorului General Remus Opran”(ediție îngrijită de Victor Teișanu).
February 6, 2023/by Textebune

CACEALMA CU SURBELEA

Cacealma cu Surbelea va fi, credem noi, un jam session (muzică, texte bune și dans) într-o combinație irepetabilă. Nu știu dacă ne vom mai regăsi toți 4 în aceeași formulă.
February 7, 2023/by Textebune

FILE DIN JURNALU’ LU’ TETELU

Tetelu a trăit în paginile Academiei Cațavencu aproape 10 ani. Am respirat alături de el, am înjurat, am filosofat și am râs mult în toți anii ăia. Acum trăim din nou în Tetelia, satul european în care totul e posibil și nimic nu trebuie să ne mire.
February 8, 2023/by Textebune

NICHITANAUM

Nichita Stănescu nu înseamnă doar Ploaie în luna lui Marte. Gellu Naum nu înseamnă doar Apolodor. Ei sunt mai mult de atât. Sunt de necuprins.
February 8, 2023/by Textebune

OAIA NEAGRĂ DE LA CLUJ

Oaia neagră de la Cluj - un poem în mișcare și sunet despre apariția și dispariția lui Călin Nemeș. Deși momentul comemorativ pentru cei 30 de ani de la Revoluția din 1989 a trecut, istoria nu trebuie uitată.
February 9, 2023/by Textebune

LA ÎNCEPUT A FOST SFÂRŞITUL

Vara anului 1956. Primăria orașului Berna găzduiește un proces penal foarte ciudat: patru cetățeni români sunt judecați sub acuzația de terorism. În februarie 1955, ei au ocupat Legația Republicii Populare Române din capitala Elveţiei, pentru a atrage atenția asupra abuzurilor comise de regimul comunist de la București.
March 6, 2023/by Textebune
© Copyright - TEXTE BUNE ÎN LOCURI NEBUNE - Made with love by Timeland Odyssey