• ȘOPTITORII

ȘOPTITORII!

Regie, scenariu, concept: Ionuț Caras
Costume, lume obiectuală: Zsófia Gábor
Imagine, montaj: Raul Stan, Vlad Braga
Sound: Radu Dogaru
Grafică: Mircea Ioan Pop
Distribuție: Salomeea Rusu, Christian Har, Francesca Fülop, Ștefan Liță, Alexandra Cheroiu / Ioana Moldovan, Dragoș Ioniță, Sabina Lazăr, Robert Ioan, Sara Pongrac, Adelin Tudorache

Șoptitorii este o instalație umană despre o posibilă proiecție a misiunii actorului în viitor

Trăim vremuri în care unele opere de artă sunt puse în discuție. Se interzic cărți, se demolează sculpturi, sunt cenzurate picturi și sunt interziși scriitori. Și asta fie în numele corectitudinii politice, fie invocând alte probleme: obscenitate, violență, discurs anti-establishment, mesaj politic, o atitudine critică față de biserică sau chiar religie, etc. Desigur, acest lucru s-a mai întâmplat de-a lungul istoriei. Acum nu e prima dată.

Noi credem că artistul e un spirit liber, critic și necesar. Vocea lui trebuie auzită, chiar dacă spune lucruri neplăcute pentru unii sau alții.

Dacă facem un exercițiu de imaginație și ne gândim la cum ar arăta actorul peste ani și la felul în care se va transforma misiunea lui, atunci putem să spunem că ar fi foarte posibil ca actorul să devină un depozitar al textelor pierdute, al cuvintelor interzise. Ca și cum actorul de gherilă ar împrăștia, printr-o luptă secretă cu cenzura de orice fel, noțiuni, povești și adevăruri uitate sau îngropate. Misiunea lui e că va trebui să vorbească, să aibă o voce. Chiar șoptită.

E o întîlnire cu valoare oximoronică: suntem aproape dar la distanță, împreună dar separați, vorbim utilizând șoapta. Un soi de autoironie deghizată în performance privitoare la rolul actorului și la un posibil aspect al muncii sale în viitor. Până la urmă, artistul / actorul e dator să vorbească. Noi suntem cei care alegem ce facem cu vorbele sale.

Spectacolul Șoptitorii / The Whisperers a fost realizat în cadrul Competiției Work Upside Down organizată de Asociația Centrul Cultural Clujean prin proiectul Cluj Future of Work, finanțat de Fondul European de Dezvoltare Regională prin Urban Innovative Actions și Primăria Municipiului Cluj-Napoca.

Șoptitorii a avut premiera în data de 3 octombrie 2021

Festivaluri:

  • Festivalul Atelier, Baia Mare, 2022
  • Festivalul Internațional pentru Publicul Tânăr, Iași, 2022

Share is the new hug!

BASME VECHI SI BASNE NOI

Prin poveste și ritm, prin cuvânt și sunet, ne apropiem de basme vechi românești, mai puțin cunoscute, care ne vorbesc despre Facerea Lumii sau despre credințe și legende întunecate din trecut. Ni se alătură, cu instrumentele sale fascinante, Bogdan Rakolcza, fondatorul grupului Cercul Întreg.
February 1, 2023/by Textebune

SCRISORI DE PE FRONT

Spectacolul-lectură SCRISORI DE PE FRONT cuprinde mărturii ale soldaților români de pe diverse fronturi din timpul celor două Războaie Mondiale. Am adăugat în text și unele pasaje din scrisorile soldaților români din Afghanistan. Sunt destăinuiri simple, fruste și brutal de sincere.
February 2, 2023/by Textebune

PE EI

"PE EI! Acestea au fost cele 2 cuvinte scurte care au declanșat ororile de la Pitești. O comandă pe care o adresăm de obicei câinilor atunci când atacă. Un ordin direct, rapid și cu consecințe înfiorătoare care ne urmăresc și azi, după aproape 70 de ani de la încheierea atrocităților.
February 3, 2023/by Textebune

ȘOPTITORII

Trăim vremuri în care unele opere de artă sunt puse în discuție. Se interzic cărți, se demolează sculpturi, sunt cenzurate picturi și sunt interziși scriitori. Și asta fie în numele corectitudinii politice, fie invocând alte probleme: obscenitate, violență, discurs anti-establishment, mesaj politic, o atitudine critică față de biserică sau chiar religie, etc.
February 5, 2023/by Textebune

SCRISOARE CĂTRE TATA

Din punct de vedere literar, Scrisoarea atinge un nivel extraordinar. Perechea de contradicții între vinovăție și iertare pe care este construit scrisul a fost pusă în echilibru și acum totul se rotește în jurul centrului propriu, până când cititorului i se împăienjenesc ochii și cuvintele își pierd orice sens în urechile celui care ar vrea să le audă rostite.
February 6, 2023/by Textebune

GEWALT LA DARABANI

GEWALT LA DARABANI este o dramatizare după ”Procesul locuitorilor din Darabani, înaintea Curții cu Jurați din Dorohoi: darea de seamă in-extenso, cu pledoariile D-lor T. Maiorescu, L. Dimitriu, N. Voinov, P. Ghica, Lepădat, Mândru, Nic. Ionescu şi G. Cimara şi raportul Procurorului General Remus Opran”(ediție îngrijită de Victor Teișanu).
February 6, 2023/by Textebune

CACEALMA CU SURBELEA

Cacealma cu Surbelea va fi, credem noi, un jam session (muzică, texte bune și dans) într-o combinație irepetabilă. Nu știu dacă ne vom mai regăsi toți 4 în aceeași formulă.
February 7, 2023/by Textebune

FILE DIN JURNALU’ LU’ TETELU

Tetelu a trăit în paginile Academiei Cațavencu aproape 10 ani. Am respirat alături de el, am înjurat, am filosofat și am râs mult în toți anii ăia. Acum trăim din nou în Tetelia, satul european în care totul e posibil și nimic nu trebuie să ne mire.
February 8, 2023/by Textebune

NICHITANAUM

Nichita Stănescu nu înseamnă doar Ploaie în luna lui Marte. Gellu Naum nu înseamnă doar Apolodor. Ei sunt mai mult de atât. Sunt de necuprins.
February 8, 2023/by Textebune

OAIA NEAGRĂ DE LA CLUJ

Oaia neagră de la Cluj - un poem în mișcare și sunet despre apariția și dispariția lui Călin Nemeș. Deși momentul comemorativ pentru cei 30 de ani de la Revoluția din 1989 a trecut, istoria nu trebuie uitată.
February 9, 2023/by Textebune

LA ÎNCEPUT A FOST SFÂRŞITUL

Vara anului 1956. Primăria orașului Berna găzduiește un proces penal foarte ciudat: patru cetățeni români sunt judecați sub acuzația de terorism. În februarie 1955, ei au ocupat Legația Republicii Populare Române din capitala Elveţiei, pentru a atrage atenția asupra abuzurilor comise de regimul comunist de la București.
March 6, 2023/by Textebune
© Copyright - TEXTE BUNE ÎN LOCURI NEBUNE - Made with love by Timeland Odyssey